Recept: Sviečková na smotane z hovädzieho zadného

Ingrediencie: 4 porcie / 120 min.

800 g hovädzieho zadného
1 dl rastlinného oleja
100 g živočíšneho masla
100 g zaúdenej slaninky
500 g koreňovej zeleniny
(mrkva, petržlen, zeler)
1 ks menšej cibule
2 PL horčice

2 PL kryštálového cukru
1 dl citrónovej šťavy
2 dl bieleho vína
bobkový list
nové korenie celé
čierne korenie celé                                   soľ
200 ml smotany 33%

Postup:

Mäso najskôr očistíme, odblaníme a prešpikujeme slaninou. Potrieme horčicou, okoreníme, osolíme a prudko opražíme na oleji. Potom ho vyberieme a odložíme. Na panvici spolu dozlatista opražíme časť masla, na drobné kocky pokrájanú koreňovú zeleninu s cibuľkou, korenie a bobkový list. Pridáme cukor, skaramelizujeme, pridáme horčicu a chvíľku restujeme. Pridáme biele víno a časť citrónovej šťavy. Ingrediencie necháme 2 minúty prejsť varom a následne vložíme opečené mäso.

Pridáme 0,5 l vody, prikryjeme a necháme domäkka dusiť (cca 2 hodinky). Keď je mäso mäkké, vyberieme ho. Zo získaného vývaru vyberieme korenie a bobkový list. Koreňovú zeleninu rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa potreby za stáleho miešania zredukujeme, a potom prilejeme smotanu. Omáčku dosolíme, dokoreníme a na zahustenie omáčky za stáleho šľahania metličkou pridávame vychladené maslo.

Na záver môžeme podľa chuti pridať zvyšnú citrónovú šťavu.

svieckova

Dôležité:                                                           Citrónovú šťavu dávame do skaramelizovanej zeleniny, a tým predídeme zrazeniu omáčky.
Podáva sa s karlovarskou knedľou.

Rada:                                                             Dostatok času venujte karamelizovaniu koreňovej zeleniny – čím dôkladnejšie orestujete zeleninu, tým silnejšiu chuť a výraznejšiu farbu dosiahnete.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.