Výborný recept na maďarský guláš. Skúste náš postup a budete sa zalizovať. Maďarský guláš robí každý po svojom a v tom je jeho čaro. Slovo guláš je odvodené z maďarského „gulya“ (stádo hovädzieho dobytka), z ktorého pochádza maďarský názov gulyás (výslovnosť [gujáš]) a z toho slovenský názov guláš.
Ingrediencie na maďarský guláš: 4 porcie / 120 min.
1 kg hovädzieho krku
800 g cibule
1 menšia hlávka cesnaku
3 PL sladkej papriky
2 ks čili papričky
1 ks čerstvej červenej papriky
korenie
rasca
soľ
2 PL rajčinového pretlaku
150 g bravčovej masti
lístky čerstvého majoránu

Postup:
Cibuľku nakrájame na kocky a restujeme spolu s rascou a polovicou cesnaku nakrájaného nadrobno na rozohriatej bravčovej masti dozlatista. Na rozohriatej masti orestujeme očistený a na drobné kocky nakrájaný hovädzí krk, ktorý osolíme a okoreníme. Mäso vyberieme, pridáme cibuľu, cesnak, rascu a opečieme dozlatista. Do zmesi pridáme mletú papriku a následne vložíme pretlak. Restujeme.
Mäso vložíme späť k orestovanej zmesi a za stáleho miešania jemne a postupne podlievame vodou tak, aby mäso nebolo zaliate, ale sa dusilo vo vlastnej šťave. Keď je mäso pred dokončením, pridáme na veľmi drobno nakrájanú čerstvú červenú papriku a čili papričky. Podľa potreby dochutíme. Pri servírovaní posypeme lístkami čerstvej majoránky (ak nemáme čerstvú, tak nedáme žiadnu).
Rada:
Dbajte o to, aby bola cibuľa dobre orestovaná a o to, že keď vložíte mletú papriku do základu, ide o sekundy. V opačnom prípade guláš zhorkne.
Ak máte radi recepty z hovädzieho mäsa, skúste si pozrieť náš recept na sviečkovú na smotane alebo recept na hovädzie líčka






Stará dobrá klasika. Mňam!