Poznáte Ajvar Podravka? Ak máte radi stredomorskú kuchyňu, chorvátsky Ajvar je vám určite dobre známy. Táto zeleninová príloha, ktorú vegáni a vegetariáni nazývajú „kaviárom“, je pripravovaná z paprík a baklažánu a vyznačuje sa špecifickou chuťou a arómou. Je obľúbenou súčasťou menu na grilovačkách a záhradných posedeniach. Avšak nielen tam!
Ajvar jemný a pikant Podravka môžete využívať celoročne vo vašej kuchyni a preniesť tak kúsok Chorvátska k vám domov. Inšpiráciou vám budú recepty, ktoré pre vás vytvoril a navaril známy šéfkuchár svetových celebrít Peter Varga v spolupráci so značkou Podravka. Fotografie pripravil Dušan Křístek. Želáme dobrú chu
Vyskúšajte tieto šúľance z Ajvaru!
Ingrediencie – šúľance:
- 1 lyžica Ajvaru jemného Podravka
- 500 g zemiakov
- 2 šálky (250 g) polohrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
- maslo
Ingrediencie – omáčka:
- 1 balenie (250 g) bryndze
- ¾ balenia (180 ml) kyslej smotany
- 150 g slaniny
- pažítka (jarná cibuľka)
Postup:
Ako prvé si uvaríme umyté zemiaky v šupke. Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ošúpeme. Zemiaky nastrúhame na strúhadle alebo pretlačíme na pyré. Pridáme Ajvar, zmiešame s múkou, soľou, vajcom a vypracujeme cesto. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdelíme na menšie kúsky, z ktorých tvarujeme klasické malé alebo moderné väčšie šúľance. Vložíme ich do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, varíme ich ešte ďalšie dve minúty. Následne ich vyberieme sitkom alebo dierovanou varechou. Polejeme maslom a premiešame.
Smotanu a bryndzu zmiešame a dáme zohriať na panvičku.
Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme na ďalšej panvičke.
Pažítku nakrájame nadrobno.
Šúľance podávame s omáčkou z bryndze a smotany, slaninkou a pažítkou.