Warning: Undefined array key "author_name" in /data/7/3/73b072df-ba52-4eb5-bd6e-3e17d94e9f3e/denzeny.sk/web/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/functions.php on line 716
Výborný recept na maďarský guláš. Skúste náš postup a budete sa zalizovať. Maďarský guláš robí každý po svojom a v tom je jeho čaro. Slovo guláš je odvodené z maďarského „gulya“ (stádo hovädzieho dobytka), z ktorého pochádza maďarský názov gulyás (výslovnosť [gujáš]) a z toho slovenský názov guláš.
Ingrediencie na maďarský guláš: 4 porcie / 120 min.
1 kg hovädzieho krku
800 g cibule
1 menšia hlávka cesnaku
3 PL sladkej papriky
2 ks čili papričky
1 ks čerstvej červenej papriky
korenie
rasca
soľ
2 PL rajčinového pretlaku
150 g bravčovej masti
lístky čerstvého majoránu
Postup:
Cibuľku nakrájame na kocky a restujeme spolu s rascou a polovicou cesnaku nakrájaného nadrobno na rozohriatej bravčovej masti dozlatista. Na rozohriatej masti orestujeme očistený a na drobné kocky nakrájaný hovädzí krk, ktorý osolíme a okoreníme. Mäso vyberieme, pridáme cibuľu, cesnak, rascu a opečieme dozlatista. Do zmesi pridáme mletú papriku a následne vložíme pretlak. Restujeme.
Mäso vložíme späť k orestovanej zmesi a za stáleho miešania jemne a postupne podlievame vodou tak, aby mäso nebolo zaliate, ale sa dusilo vo vlastnej šťave. Keď je mäso pred dokončením, pridáme na veľmi drobno nakrájanú čerstvú červenú papriku a čili papričky. Podľa potreby dochutíme. Pri servírovaní posypeme lístkami čerstvej majoránky (ak nemáme čerstvú, tak nedáme žiadnu).
Rada:
Dbajte o to, aby bola cibuľa dobre orestovaná a o to, že keď vložíte mletú papriku do základu, ide o sekundy. V opačnom prípade guláš zhorkne.
Ak máte radi recepty z hovädzieho mäsa, skúste si pozrieť náš recept na sviečkovú na smotane alebo recept na hovädzie líčka
Zaujímavosti:
Paprika: Kľúčovou ingredienciou maďarského guláša je sladká paprika, ktorá dodáva jedlu charakteristickú farbu a bohatú chuť. Tento korenistý prášok bol do Maďarska zavlečený tureckými vojskami v 16. storočí a stal sa kľúčovým prvkom mnohých maďarských jedál.
Variácie: Okrem klasického maďarského guláša existujú aj rôzne regionálne varianty tohto jedla. Napríklad, „gulyásleves“ je viac polievková verzia s väčším množstvom vody, zatiaľ čo „pörkölt“ je hustejšia verzia guláša, ktorá sa často podáva s cestovinami alebo knedlíkmi.
Medzinárodná obľúbenosť: Guláš sa stal populárnym nielen v Maďarsku, ale aj po celom svete. Je obľúbeným jedlom v mnohých reštauráciách a je často prispôsobovaný miestnym chutiam a preferenciám.
Sviatočné tradície: V Maďarsku sa guláš často podáva na špeciálne príležitosti, ako sú rodinné oslavy alebo sviatky. Je to symbol pohostinnosti a spoločnej radosti, a jeho príprava a konzumácia môžu byť spoločenským zážitkom.
Maďarský guláš je viac ako len jedlo; je to symbol maďarskej kultúry, tradícií a jedinečného kulinárskeho umenia. Jeho bohatá chuť a pestrost ingrediencií ho robia obľúbeným po celom svete a stal sa jedným z najznámejších a najčastejšie konzumovaných maďarských jedál.
Stará dobrá klasika. Mňam!