Francúzska cibuľová polievka je plná farieb a chutí. Na jej prípravu budeme potrebovať tieto ingrediencie:
1 kg cibule
2 PL hladkej múky
1 celý cesnak
200 g masla
1 vetvička tymianu
soľ
korenie
3 dl bieleho vína
0,7 l zeleninového vývaru
1 ks francúzskej bagety
150 g syra ( doporučujem syr Gruyère)
Postup:
Do hrnca vložíme maslo, na prúžky nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak a restujeme na miernom ohni do sýtej zlatohnedej farby cca 20 minút. Osolíme, okoreníme, pridáme hladkú múku, premiešame a zalejeme bielym vínom. Víno necháme zredukovať na polovicu a zalejeme vývarom. Pridáme lístky čerstvého tymianu. Bagetu nakrájame našikmo na cca 1cm plátky a na panvici ich na troške masla z obidvoch strán zľahka opečieme. Do zapekacích misiek nalejeme polievku, navrch vložíme zapečené bagety, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom gruyere a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov na cca 5 minút. Čas investovaný do dôkladného restovania cibule sa vám vráti v podobe krásnej farby a francúzska cibuľová polievka bude plná chuti.