Zdravé nemusí byť drahé: Pripravte obed pre celú rodinu za pár eur!

drahe jedlo, ušetriť

Chceli by ste celej rodine dopriať zdravú a pestrú stravu, ale máte obmedzený rozpočet? Nemusíte zúfať. Zdravé a výživné potraviny nemusia byť vôbec drahé, práve naopak. Kúpite ich aj za pár centov.

Z kuchyne starých mám

Slovensko nikdy nepatrilo k bohatým krajinám, a preto sa naši predkovia museli v mnohom uskromniť. Potraviny neboli výnimkou. Aj napriek tomu však dokázali variť výživné jedlá. Základom boli zdravé suroviny ako strukoviny, zemiaky a kyslá kapusta.

Strukoviny

Výhodou strukovín je, že ich môžete dlho skladovať a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Hrach, fazuľa, cícer a šošovica obsahujú veľa bielkovín a vlákniny. Sú mimoriadne výživné a dokážu zasýtiť na dlhý čas. Pravidelná konzumácia strukovín dokáže upraviť krvný tlak, kontroluje hladinu cukru v krvi a pomáha aj pri chudnutí.

Zemiaky

Veľké využitie v kuchyni majú aj zemiaky, či už ako hlavné jedlo alebo príloha. V zemiakoch nájdete vitamín C, vlákninu, draslík a ďalšie potrebné látky, ktoré uľahčujú trávenie.

Kapusta

Bohatým zdrojom vitamínov C, E a K je aj kyslá kapusta, ktorá patrila k základným potravinám už v stredoveku, a to nielen na našom území, ale v celej Európe. Kyslá kapusta obsahuje aj draslík, horčík, fluór a ďalšie látky potrebné pre zdravé fungovanie nášho organizmu.

NÁŠ TIP: Do obchodu choďte vždy len sýty a s pripraveným nákupným zoznamom. V opačnom prípade kúpite aj to, čo vôbec nepotrebujete. Pri obmedzenom rozpočte pomáha aj sledovanie aktuálnych zliav a akcií, podľa ktorých si môžete pripraviť zoznam jedál na celý týždeň. Letáky všetkých supermarketov teraz nájdete aj online. Premysleným nakupovaním dokážete ušetriť značnú časť rodinného rozpočtu.

Sezónna zelenina a ovocie

Zelenina a ovocie by mali byť každodennou súčasťou jedálnička. Najlacnejšie sú v sezónnom období, kedy je ich dostatok. Zeleniny sa nemusíte vzdávať ani v zime, stačí, keď pred čerstvou uprednostníte jej lacnejšiu alternatívu. Mrazená zelenina je rovnako výživná, pretože sa zbiera a balí v sezónnom období.

Recept na zemiaky s kyslou kapustou

Chutným, sýtym a výživným jedlom sú aj zemiaky s kyslou smotanou. Jedlo nie je náročné na čas ani na prípravu, zvládne ho uvariť naozaj každý. Gramáž môžete prispôsobiť počtu osôb, vašim chutiach a možnostiam.

Suroviny: zemiaky, kyslá kapusta, cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, olej, klobáska (alebo párky, prípadné údené mäso), rasca, soľ, vegeta, mletá červená paprika.

Postup: Zemiaky uvarte v šupke. Keď sú uvarené a vychladnuté, ošúpte ich a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte najemno a opečte na oleji do sklovita. Pridajte nasekaný alebo pretlačený cesnak a na kolieska nakrájanú klobásku. Chvíľu opekajte. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, trochu vegety, soli a rasce. Premiešajte a opekajte, kým sa zemiaky nezačnú jemne pripekať. Tesne pred koncom pridajte trochu mletej papriky a kyslú kapustu, ktorú len premiešajte a prehrejte. Neopekajte ju dlho, aby sa príliš nevysušila.

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.