Ingrediencie: 4 porcie/30 min.
4 filety pražmy
vetvička čerstvého oregana
3 PL olivového oleja
2 PL balsamikového octu (nie krém)
1 ČL hnedého cukru
100 g masla
1 šalotku
1 strúčik cesnaku
100 g tekvice ( napríklad maslová alebo hokkaido)
250 g ryže na rizoto
0,8 l vývaru
2 dl bieleho vína
70 g parmezánu
Postup:
Najskôr pripravíme marinádu zmiešaním olivového oleja, balsamikového octu, lístkov oregana, hnedého cukru, 1 nastrúhaného strúčiku cesnaku, soli a korenia. Do tejto zmesi vložíme vykostené filety pražmy, ktoré takto necháme marinovať minimálne pol hodiny.
Medzitým šalotku a cesnak nakrájame na jemné kúsky. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Na polovici masla orestujeme šalotku, potom pridáme cesnak, tekvicu a nakoniec ryžu. Chvíľu restujeme a podlejeme vínom. Po odparení vína, podlejeme asi tromi naberačkami vývaru. Počas nasledujúcich cca 20 minút za stáleho miešania prilievame primerané množstvo vývaru. Ryžu pripravujeme nie úplne domäkka. Keď máme ryžu hotovú, pridáme skoro polovicu druhej časti masla, postrúhaný parmezán a zamiešame do krémovej konzistencie. Ihneď konzumujeme.
Namarinovanú rybu najskôr opečieme na masle. Pečieme na strane, kde je koža, asi dve minúty. Potom ju dáme ešte do rúry vyhriatej na 140 °C na cca 2 minúty.