Ingrediencie: 4 porcie / 40 min.
250 g lasagnových plátov
250 g mletého bravčového
a hovädzieho mäsa
2 PL oleja
100 g koreňovej zeleniny
1 šalotku
1 dl vína
100 g masla
200 ml drvených paradajok
4 PL hladkej múky
2 dl mlieka
muškátový orech
soľ
korenie
100 g tvrdého syra
bazalku
oregano
1 hlavičku cesnaku
červené víno
olivový olej
Postup:
Príprava bolonskej zmesi:
V hrnci na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrájanú šalotku a koreňovú zeleninu. Vložíme mleté mäso, orestujeme a podlejeme červeným vínom, ktoré necháme odpariť. Pridáme drvené paradajky a za občasného miešania dusíme približne 40 minút. Na konci pridáme podľa chuti nasekané lístky bazalky, oregano, soľ a korenie.
Príprava bešamelovej omáčky:
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a miešame približne 5 minút. Po 5 minútach postupne za stáleho miešania pridávame teplé mlieko a necháme prevariť. Pridáme nastrúhaný muškátový orech, soľ, korenie a 50 g nastrúhaného syra.
Do zapekacej misky postupne vrstvíme bešamelovú omáčku, plát lasagnového cesta a bolonskú zmes. Posledná vrchná vrstva bude bolonská zmes spolu s bešamelovou omáčkou a nastrúhaným syrom. Misku s lasagnami dáme na 40 minút zapiecť do rúry predhriatej na 130°C. Po vybratí z rúry necháme chvíľku odstáť, aby sa lasagne neroztekali.
Rada:
Ideálne je použiť ľahko dostupné čerstvé (chladené) lasagnové cesto.