Kýškový koláč ako od babičky

kyskovy kolac

Výborný recept na kýškový koláč. Nadýchaný a chutný ako od babičky. Slovo kýška je slovenský regionalizmus a znamená :kyslé mlieko”. Kýškový koláč má svoju tradíciu a pripravuje sa rôznymi spôsobmi. Predstavujeme vám jeden z nich.

Ingrediencie: 4 porcie / 35 min.

1 hrnček kryštálového cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
½ hrnčeka oleja
2 hrnčeky kýšky
2 vajcia
2 ČL sódy bikarbóny
2 PL kakaa
1 vanilku
orechy
brusnice
hrozienka
1 PL masla
kokos
džem (podľa chuti)

kýškový koláč

Postup:

Na prípravu na kýškový koláč si najskôr vyšľaháme vajcia s cukrom. Postupne pridávame olej, kýšku a kakao. Múku zmiešame so sódou bikarbónou, preosejeme cez jemné sitko a vmiešame do cesta. Rôzne druhy orechov posekáme na menšie kúsky a opražíme na masle. Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Posypeme opraženými orechmi. Podľa chuti pridáme hrozienka a brusnice. Necháme piecť cca 20 až 25 minút v rúre predhriatej na 180°C. Po vybratí potrieme džemom a posypeme kokosom.

Zaujímavosť:

Kyslé mlieko alebo kýška je veľmi zdravé. Od čerstvého mlieka sa líši nielen vôňou a chuťou, ale aj textúrou a konzistenciou – je husté, krémové a sýte. Okrem toho má mnoho pozitívnych vlastností, ktoré z neho robia vylepšenú formu mliečneho nápoja. Lactobacillus acidophilus premieňa laktózu na jednoduché cukry, vďaka čomu je kyslé mlieko vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

Prehľad
recipe image
Názov receptu
Kýškový koláč
Publikované
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový čas
Hodnotenie
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.