Warning: Undefined array key "author_name" in /data/7/3/73b072df-ba52-4eb5-bd6e-3e17d94e9f3e/denzeny.sk/web/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/functions.php on line 716
Výborný recept na kýškový koláč. Nadýchaný a chutný ako od babičky. Slovo kýška je slovenský regionalizmus a znamená :kyslé mlieko“. Kýškový koláč má svoju tradíciu a pripravuje sa rôznymi spôsobmi. Predstavujeme vám jeden z nich.
Ingrediencie: 4 porcie / 35 min.
1 hrnček kryštálového cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
½ hrnčeka oleja
2 hrnčeky kýšky
2 vajcia
2 ČL sódy bikarbóny
2 PL kakaa
1 vanilku
orechy
brusnice
hrozienka
1 PL masla
kokos
džem (podľa chuti)
Postup:
Na prípravu na kýškový koláč si najskôr vyšľaháme vajcia s cukrom. Postupne pridávame olej, kýšku a kakao. Múku zmiešame so sódou bikarbónou, preosejeme cez jemné sitko a vmiešame do cesta. Rôzne druhy orechov posekáme na menšie kúsky a opražíme na masle. Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Posypeme opraženými orechmi. Podľa chuti pridáme hrozienka a brusnice. Necháme piecť cca 20 až 25 minút v rúre predhriatej na 180°C. Po vybratí potrieme džemom a posypeme kokosom.
Zaujímavosť:
Kyslé mlieko alebo kýška je veľmi zdravé. Od čerstvého mlieka sa líši nielen vôňou a chuťou, ale aj textúrou a konzistenciou – je husté, krémové a sýte. Okrem toho má mnoho pozitívnych vlastností, ktoré z neho robia vylepšenú formu mliečneho nápoja. Lactobacillus acidophilus premieňa laktózu na jednoduché cukry, vďaka čomu je kyslé mlieko vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu.