Ako ušetriť na jedle? Takto môžete menej plytvať potravinami

šetrenie jedlom
Obrázok s odkazom na Conepovies hra s otázkami pre hlbšie rozhovory www.conepovies.sk

Aj vy máte pocit, že jeden deň v chladničke nič nemáte a zrazu musíte kopec jedla vyhodiť, pretože je po záruke alebo plesnivé? Dôležité je nepodliehať nákupnému šialenstvu, ale využívať potravinový zoznam. Tiež pomôže, keď budete lepšie skladovať potraviny a pripravovať jedlo vtedy, keď máte čas. Viete, ako celkovo ušetriť na jedle a menej plytvať potravinami?

Niekedy stačí nevariť pre celý futbalový tím, ale len pre vašich členov domácnosti. Varené jedlo vám vydrží v chladničke maximálne 3 až 4 dni. Ostatné potom musíte vyhadzovať, čo znamená plytvať. Okrem toho má veľa ľudí tendenciu nakupovať množstvo akciových potravín. No tie majú tiež určitý dátum spotreby. Koniec koncov sú to vaše peniaze kvôli ktorým musíte každý deň pracovať. A tie potom vyhadzujete do koša. Je to ako keby ste vyhadzovali do odpadu eurá.

Prinášame vám pár tipov, ako ušetriť na jedle:

Využívajte overené recepty

Stavte na vaše overené recepty, pri ktorých zaznamenáte minimálne straty. Majte ich pripravené v zálohe. Nimi nič nepokazíte. Takto ich môžete obmieňať každý druhý týždeň a raz za čas vyskúšať nejakú špecialitu z internetu alebo z kuchárskej knihy.

Kontrolujte chladničku

Nakupujete bez toho, aby ste si preverili, čo máte v chladničke? To je chyba! Ak nemáte šancu spotrebovať množstvo nakúpených potravín, potom ich budete zbytočne vyhadzovať. Radšej si pred tým poriadne overte, či sa vám naozaj oplatí kupovať toľko tovaru, ktorý sa rýchlo kazí. Výhodu majú tie, ktoré sa dajú zamraziť.

Zásobujte sa potravinami, ktoré vydržia

Potraviny, ktoré majú dlhší dátum spotreby majte určite v rezerve. Zásobujte sa ryžou, medom, sušenými strukovinami, cestovinami alebo konzervami. Tie sa vám isto zídu a zachránia vás v časoch, kedy budete mať v chladničke iba kečup a syr.

Dajte prednosť starším potravinám

Pri výbere receptov sa skúste riadiť podľa dátumov spotreby jednotlivých potravín. Uprednostnite tie, ktorým „prihára“. Ušetríte si tak zaprataný smetný kôš splesnivenými a starými vecami.

Využívajte aj zvyšky

Ak sa chcete na konci týždňa vyhnúť zvyškom, pri varení vždy uvažujte nad viacnásobným využitím ingrediencií. Pokiaľ vám ostanú čisté špagety z pondelka, môžete ich na druhý deň využiť ako prílohu k mäsu.

Plánujte

Spíšte si recepty, ktoré chcete použiť a nakupujte na základe zoznamu. Prípadne sledujte letáky potravinových reťazcov, vyčíhajte zľavy a varte podľa nich.

Využívajte mrazenie

Nemusíte si nechávať vyložený vždy celý chlieb. Pokiaľ taký veľký neskonzumujete, časť z neho zamrazte. Stačí ho potom len vytiahnuť a chutí ako čerstvý. Pokiaľ to už nestihnete, urobte si z neho napríklad strúhanku.

Obrázok s odkazom na Conepovies Komunikačná kartová hra
Predchádzajúci článokJe dlhodobý vzťah určitý stereotyp, ktorý nás „drží nad vodou“?
Ďalší článokRozhovor: Lucia Pastierová Čarná o svojej knihe Hladko obratko
Mojou vášňou je písanie. Začalo to textami piesní, pokračovalo písaním pre médiá ako Topky.sk, Magazín Plus 1 Deň, Magazín EXclusive a prácou v oblasti marketingu a Public Relations. Okrem Magazínu Deň ženy sa venujem aj svojej PR agentúre Lenita Public Relations a tiež skladaniu piesní a spevu v hudobnom projekte Freya.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.