Viete, ako skladovať potraviny v chladničke? Čo by ste mali kde uložiť?

ako skladovať potraviny, jedlo, ovocie, zelenina, skldaovanie potravín

Patríte k „potravinovým škrečkom“, ktorí si zbierajú obedy v chladničke počas celého týždňa? A potom ešte veselo vyjedáte večeru, ktorú ste varili pred 8 dňami? Alebo sa radíte k opačnému extrému a jedlo automaticky na druhý deň vyhadzujete?

Ako dlho by ste mali skladovať jednotlivé potraviny? Posvietili sme si na chladničky a ich zákutia.

Počas letných mesiacov treba nastaviť chladničku na nižšiu teplotu ako v zime. Ideálna je medzi 1,5 až 4,5 °C. Teplota 4,5 °C je dostatočná hranica na spomalenie rastu baktérií a teplota 1,5 °C je spodná hranica, aby sa netvorili kryštáliky ľadu, čo by mohlo ovplyvniť kvalitu potravín.

Správne skladovanie potravín

Fajne ste si pošmakovali na výbornom obede a ešte vám ostalo aj na ďalší deň? Nechajte ho vychladnúť a najneskôr do dvoch hodín ho uskladnite v chladničke. Tam by ste ho nikdy nemali dávať ešte teplé. Teplo sa totiž môže preniesť na okolité potraviny a pokaziť ich.

Dlhšia doba chladnutia jedla mimo chladničky, ktoré uvaríme už tiež podporuje komunitu baktérií. Varené jedlo sa má skladovať v alobale alebo v potravinových dózach. Chladnička by nemala vyzerať ako kúpalisko v letných horúčavách. Preplnenie totiž spôsobuje, že medzi jedlom nemôže prúdiť chladný vzduch. 

Takéto potraviny by ste mali zjesť najneskôr do 3 až 4 dní po uskladnení a chladničku čistiť minimálne raz za 3 týždne. American Heart Association tvrdí, že doba uskladnenia vareného jedla je maximálne päť dní. Pokiaľ máme jedlo v chladničke dlhšie, mali by sme ho vyhodiť. Ak chcete aby vám vydržalo ešte o pár týždňov navyše, môžete ho zamraziť, ale nie viac ako pol roka. Pre istotu si na obal napíšte dátum zmrazovania.

Ako dlho skladovať jednotlivé potraviny:

Potraviny Ako dlho vydržia
varené a pečené mäso 1 – 3 dni
otvorené červené víno 3 dni
krémové zákusky 3 dni
otvorená zaváranina 3 dni
vajíčko uvarené natvrdo 7 dní
slanina 7 dní
tvrdšie klobásy 2 – 3 týždne

Rozdelenie chladničky:

Dolná zásuvka – najvyššia teplota 10 °C: zelenina, ovocie

Najnižšia polička – teplota 3 °C: mäso, čerstvé ryby

Stredná polička – teplota 5 °C: jogurty, syry, šunka, údeniny

Najvyššia polička – teplota 8 °C: vajíčka, koláče, uvarené jedlo

Rada na záver: Každé jedlo, ktoré ste už raz uvarili a uskladnili v chladničke alebo v mrazničke, ohrievajte iba raz.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.