Patríte k „potravinovým škrečkom“, ktorí si zbierajú obedy v chladničke počas celého týždňa? A potom ešte veselo vyjedáte večeru, ktorú ste varili pred 8 dňami? Alebo sa radíte k opačnému extrému a jedlo automaticky na druhý deň vyhadzujete?
Ako dlho by ste mali skladovať jednotlivé potraviny? Posvietili sme si na chladničky a ich zákutia.
Počas letných mesiacov treba nastaviť chladničku na nižšiu teplotu ako v zime. Ideálna je medzi 1,5 až 4,5 °C. Teplota 4,5 °C je dostatočná hranica na spomalenie rastu baktérií a teplota 1,5 °C je spodná hranica, aby sa netvorili kryštáliky ľadu, čo by mohlo ovplyvniť kvalitu potravín.
Správne skladovanie potravín
Fajne ste si pošmakovali na výbornom obede a ešte vám ostalo aj na ďalší deň? Nechajte ho vychladnúť a najneskôr do dvoch hodín ho uskladnite v chladničke. Tam by ste ho nikdy nemali dávať ešte teplé. Teplo sa totiž môže preniesť na okolité potraviny a pokaziť ich.
Dlhšia doba chladnutia jedla mimo chladničky, ktoré uvaríme už tiež podporuje komunitu baktérií. Varené jedlo sa má skladovať v alobale alebo v potravinových dózach. Chladnička by nemala vyzerať ako kúpalisko v letných horúčavách. Preplnenie totiž spôsobuje, že medzi jedlom nemôže prúdiť chladný vzduch.
Takéto potraviny by ste mali zjesť najneskôr do 3 až 4 dní po uskladnení a chladničku čistiť minimálne raz za 3 týždne. American Heart Association tvrdí, že doba uskladnenia vareného jedla je maximálne päť dní. Pokiaľ máme jedlo v chladničke dlhšie, mali by sme ho vyhodiť. Ak chcete aby vám vydržalo ešte o pár týždňov navyše, môžete ho zamraziť, ale nie viac ako pol roka. Pre istotu si na obal napíšte dátum zmrazovania.
Ako dlho skladovať jednotlivé potraviny:
Potraviny | Ako dlho vydržia |
varené a pečené mäso | 1 – 3 dni |
otvorené červené víno | 3 dni |
krémové zákusky | 3 dni |
otvorená zaváranina | 3 dni |
vajíčko uvarené natvrdo | 7 dní |
slanina | 7 dní |
tvrdšie klobásy | 2 – 3 týždne |
Rozdelenie chladničky:
Dolná zásuvka – najvyššia teplota 10 °C: zelenina, ovocie
Najnižšia polička – teplota 3 °C: mäso, čerstvé ryby
Stredná polička – teplota 5 °C: jogurty, syry, šunka, údeniny
Najvyššia polička – teplota 8 °C: vajíčka, koláče, uvarené jedlo
Rada na záver: Každé jedlo, ktoré ste už raz uvarili a uskladnili v chladničke alebo v mrazničke, ohrievajte iba raz.