Núti vás chladné a mrazivé počasie ležať celý deň v posteli? Vyskúšajte horúcu podobu niektorého zo zelených čajov, ktorý vás nielen zahreje, ale aj naštartuje na celý deň! Okrem toho vám prečistí organizmus, pomôže ku krásnej pleti a zníži ručičku na váhe.
Nie nadarmo sa zelený čaj označuje ako nápoj bohov, čaj mladosti alebo čaj večného života. Takéto atribúty si vyslúžil vďaka jeho širokému spektru prospešných látok. Obsahuje totiž fluorid, ktorý spevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chráni zubnú sklovinu. Upokojuje cievny systém, mierni kŕče, rozširuje cievy, podporuje krvný obeh a srdcovú činnosť.
Zelený čaj = nápoj bohov
Tento nápoj má tiež povzbudzujúce účinky na ľudský organizmus. Spomedzi všetkých čajov je práve zelený najviac bohatý na antioxidanty a dokáže tromfnúť aj kávu, pretože obsahuje viac kofeínu. Tým, že vás tento čaj zbavuje rôznych škodlivín, slúži zároveň aj ako prevencia pred rôznymi ochoreniami. Veľmi účinný je najmä pri karcinogénnych ochoreniach. Taktiež pôsobí antibakteriálne a proti bolesti.
Vyznáte sa v zelených čajoch?
Trh nám ponúka rôzne druhy zelených čajov. Už len podľa technológie spracovania sa rozlišujú na tri hlavné druhy: nefermentovaný, čiastočne fermentovaný a fermentovaný. Japonský zelený čaj patrí do kategórie nefermentovaných čajov. Na základe farby, tvaru a formy ho môžeme ďalej rozdeľovať na tzv. loose tea (voľný čaj) a brick tea (tehličkový čaj). Voľný čaj sa ďalej môže klasifikovať do tried podľa metódy použitej na jeho výrobu. Výsledkom použitia rôznych metód spracovania sú rozdiely vo výslednom zafarbení čajových lístkov
My sme pre vás naservírovali:
Čaj Sencha (senča) má príjemnú vôňu, ktorá pripomína čerstvo rozkvitnutú lúku pokropenú prvým jarným dažďom. Pestuje sa v okolí hory Fuji a je tradične servírovaná hosťom v japonských domácnostiach. Veľmi dobre sa hodí k pokrmom pripraveným z darov mora. Osobitne vynikajúco chutí v kombinácii s čokoládou. Senča v preklade znamená bežný čaj a je dostupná v mnohých variáciách. Kvalita čaju sa hodnotí podľa jeho farby.
Čaj Bancha (banča) sa vyrába z pevných, veľkých lístkov čajovníka, ktoré sa zbierajú v lete a na jeseň. Tento druh čaju má nízky obsah kofeínu, práve vďaka starším listom, preto sa odporúča aj deťom. Obsahuje vysoké množstvo látok ako napríklad vápnik, horčík, mangán a železo. Samozrejme má v sebe mnoho antioxidantov a taktiež pozitívny vplyv na trávenie, pretože obsahuje enzýmy a pitie znižuje riziko rakoviny.
Čaj Matcha (mača) je zomletý na jemný prášok. Pri jeho výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky. Pokiaľ pijete čaj Matcha, tak spotrebujete celý čajový list. To je hlavný dôvod, prečo je desať krát silnejší ako bežne uvarená šálka zeleného čaju. Nedávne vedecké štúdie prišli k záveru, že Matcha obsahuje 137 krát viac EGCG ako v bežnom zelenom čaji. EGCG je najúčinnejší antioxidant bojujúci proti rakovine a výborný pomocník pri spaľovaní tukov. Pri konzumácii čaju Matcha sa zrýchli metabolizmus o 30 až 40 percent a je často využívaný v boji proti obezite.