Avokádo: Ako môžete zúžitkovať jeho kôstku?

avokado

Už dlhšiu dobu kraľuje avokádo na vrchole rebríčkov top zdravých potravín. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a živín. Vedeli ste, že si ho môžete aj zasadiť? Ukážeme vám ako ho pestovať!

Okrem toho, že avokádo obsahuje zdravé tuky, veľa vlákniny, a zároveň žiaden cholesterol ani sodík, môžeme v ňom nájsť aj nasledujúce vitamínové bomby. Vitamín K, C, B5, B6, E, kyselinu listovú, draslík a menšie množstvo horčíku, mangánu, medi, železa, zinku, fosofru, tiamínu, riboflavínu a niacínu. Draslíka obsahuje viacej ako banány a má v sebe tiež nenasýtené mastné kyseliny. Znižuje aj hladinu cholesterolu a triglyceridov.

Nevyhadzujte z neho kôstku

Po jeho skonzumovaní nemusíte jeho kôstku vyhadzovať. Môžete ju vyskúšať zasiať. V substráte by vám malo vyklíčiť za 5 týždňov. Aj keď sa plodov pravdepodobne nedočkáte, môže vám aspoň skrášliť interiér. Teraz v zime je na jeho zakorenenie vhodná doba. Najrýchlejšie klíči avokádo pri vyššej teplote okolo 25 °C.

Avokádo je citlivé na zálievku, ktorú by ste nemali preháňať.

Ako ho pestovať?

  1. Jadro z vylúpeného plodu vyberte tak, aby ste ho nepoškodili. Jeho oblejšiu časť ponorte do vody, tú ostrejšiu nechajte suchú. Môžete ho nechať zakoreniť a vyklíčiť aj v malom pohári, aby ste videli ako rastie.
  2. Nezabudnite vodu v pohári pravidelne meniť. Semienko môže začať hniť a plesnieť. Po 4 až 8 týždňoch by sa mali vytvoriť korienky aj výhonky.
  3. Ak chcete proces urýchliť, jadro môžete zasiať do substrátu, kde bude teplo a vlhko. Ten by mal byť výživný, priepustný. Pri týchto optimálnych podmienkach avokádo vyklíči cca o 5 týždňov.
  4. Črepník umiestnite na parapetu nad radiátor, ktorý vám substrát zahreje. Nezabudnite polievať, nie však prelievať. Avokádo je totiž citlivé na zálievku, ktorú by ste nemali preháňať. Inak vám začnú lístky postupne žltnúť, hnednúť až môžu opadať.
  5. Na jar budete môcť avokádo zrezať, aby začalo vytvárať korunku.

Máte aj vy skúsenosti s jeho pestovaním?

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.