Superfood Ajvar, 100 % zeleninová príloha z paprík a baklažánu, je stále obľúbenejšia aj v našom regióne. Možno ho aj vy poznáte z dovoleniek v Chorvátsku, pretože práve z tejto krajiny Ajvar pochádza. Táto výživná pochúťka je dokonca prezývaná aj kaviárom vegetariánov a vegánov, pretože vďaka šetrnému procesu pasterizácie si zachováva chuť, prirodzenú farbu zeleniny a všetky cenné vitamíny a minerály. Vyskúšajte syrové guľky s Ajvarom!
Vedeli ste, že len 100 g Ajvaru pokryje odporučenú dennú dávku vitamínu C? Ajvar Podravka neobsahuje konzervanty, arómy ani umelé farbivá a v kuchyni sa dá použiť na množstvo spôsobov. Je ideálnym nielen ku grilovaným dobrotám, ale stane sa aj vašou obľúbenou ingredienciou pri pečení slaných jedál. Vynikne tiež ako chutná zeleninová príloha, zdravá nátierka na pečivo alebo v šalátoch.
Recept: Syrové guľky s ajvarom
Príprava: 10 minút
Ingrediencie:
- 250 g čerstvého nezrejúceho syra (tvaroh, cottage cheese, ricotta)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1-2 lyžice jemného Ajvaru Podravka
- soľ
- čierne korenie
- 4 lyžice nasekaných lieskových orieškov
Postup:
- Čerstvý syr roztlačte vidličkou. Pridajte olivový olej, Ajvar, soľ a korenie. Dobre premiešajte a vytvarujte guľky.
- Každú guľku obaľte v lieskových orieškoch.
- Uchovávajte ich v chladničke až do podávania.
DOBRÝ TIP: Ak máte radi pikantnejšie jedlo, guľky servírujte s Ajvarom pikant.
Viac na www.podravka.sk.