Každá žena veľmi dobre vie, aké je ťažké udržať si kuchyňu vždy čistú. Keď sa v nej pravidelne varí a jedáva, je to priam nemožné. Skúsime vám poradiť, ako si v kuchyni udržiavať poriadok a vytvoriť si určitý systém uskladňovania riadov a potravín.
Koreniny vždy v blízkosti sporáka
Aj vám sa stáva pri varení, že potrebujete dochutiť jedlo, ale zrovna nemôžete nájsť konkrétne korenie a musíte ho odstaviť? Všetko korenie, ktoré používate, vám odporúčame dávať do blízkosti sporáka. Budete mať všetko potrebné po ruke a nebudete musieť odbiehať od jedla, ktoré varíte. Dávajte si korenie do sklenených pohárikov. Ak si nechcete kupovať koreničky, odkladajte si malé poháriky, (napríklad z olív alebo z kapary) a do nich dávajte konkrétne korenie. Dávajte si ale pozor na to, aby vám nespadli do granitového drezu alebo na sporák.
Pokrievky zvlášť, hrnce zvlášť
Ak potrebujete ušetriť miesto v kuchynskej linke a máte veľa hrncov, z ktorých nechcete vyhodiť ani jeden, odporúčame vám oddeliť pokrievky od hrncov. Ak máte v kuchynskej linke hlbší či väčší šuplík, pokrievky dávajte práve do neho. Hrnce ponechajte v policiach a pokojne dávajte aj dva-tri hrnce do seba. Ušetríte tak miesto, ale budete mať stále prehľad, kde sa ktorý hrniec nachádza. Ak ale máte nejaké hrnce so sklenenými pokrievkami, tie nechávajte na hrncoch. V šuplíku by sa pri ostatných pokrievkach mohli kedykoľvek poškodiť. Pri vyberaní by sa vám mohli pošmyknúť a spadnúť na dlážkovicu a rozbiť sa. S takýmito hrncami a pokrievkami zaobchádzajte vždy opatrne.
Múku a strúhanku do väčších sklenených pohárov
Ak sa vždy jedujete nad tým, že vám múka a strúhanka zašpinia police v skrinkách, dávajte si ich do väčších (ideálne päťlitrových pohárov). Do týchto nádob sa vám zmestí celé balenie múky a strúhanky a neostanú vám v skrinke poloprázdne sáčky z múky a strúhanky. Navyše, keď budete mať mokré ruky, sáčok by ste namočili a poškodili a v konečnom dôsledku by ste obsah sáčku museli tak, či tak vysypať do sklenených pohárov.
Múka a strúhanka vie narobiť neporiadok. Dajte si ju do sklenených nádob a neporiadok už viac nikdy mať nebudete. Dokonca ani špinavé nábytkové kovania.
Čo sa týka riadov, rozdeľte si taniere do týchto skupín – hlboké polievkové, veľké plytké a malé dezertné. Poháre rozdeľujte podľa typu nápoja, ktorý do nich budete dávať – vínové, poháriky na likéry, na martini, na vína a zvlášť hrnčeky.