Pri akom množstve je už alkohol nebezpečný?

Milujete kombinácie rôznorodých miešaných alkoholických drinkov, večer si neodpustíte obľúbené víno alebo vždy uhasíte smäd pivom? Uvoľnenie, euforické stavy, vo väčších dávkach útlm, nevoľnosť či otrava… Toto všetko môže spôsobiť alkohol! Aké množstvo je ešte v norme, a čo už predstavuje pre naše telo hrozbu?

Viete, aký vplyv má na zdravie nápoj obsahujúci etanol? Aj keď pri pripíjaní s pohárikom v ruke paradoxne zvolávame: „Na zdravie!“, tento výrok vystihuje skôr opak. Pretože ako ukazuje realita, alkohol nám nedokáže len zamotať hlavu, ale aj vážne poškodiť celé telo. Napríklad centrálnu nervovú sústavu, v dôsledku čoho môžete pociťovať kŕče či stratu citlivosti. Pridávajú sa príznaky ako potenie, nespavosť, oslabenie pamäti a hlúpnutie. Posledný prejav je dokonca podložený vedeckým výskumom, ktorý dokázal, že pivo obsahuje toxín a ten spôsobuje hlúpnutie. Neobchádza ani srdcovo-cievny systém. Vplyv veľkého množstva prijímaných tekutín a narušenie činnosti ciev spôsobuje zmeny na srdci. V dôsledku zvýšenej námahy dochádza k jeho zväčšeniu a hrozí skleróza ciev.

wine-690299_1280Pozor aj  na dýchaciu sústavu! Tí, ktorí alkohol pravidelne zaraďujú do svojho pitného režimu, podliehajú zápalu pľúc a priedušiek dvakrát častejšie. Alkohol poškodzuje telesné zdravie aj tým, že znižuje odolnosť voči infekčným chorobám. Zabrať dostáva aj tráviaci systém. Potrava sa nedostatočne spracúva a nevyťažia sa z nej všetky látky potrebné pre organizmus. Porucha trávenia vedie k zmene chuti, jedálneho lístka či hnačkám.  Pri požívaní tohto omamného prostriedku  vám hrozí výskyt rakoviny v nosohltane a ústnej dutine. Alarmujúce je, že stále stúpa počet tých, ktorí dostanú rakovinu konečníka či pankreasu.

A samozrejme aj pečeň, ktorá má veľkú fyziologickú rezervu a regeneračné schopnosti, má svoj limit pracovnej kapacity. Okrem funkcie spracovávania základných živín, zabezpečuje detoxikačné biochemické reakcie, ktorými neutralizuje škodlivé pôsobenie xenobiotík (látky spôsobujúce poškodenie pečeňových buniek privádzané do organizmu z vonkajšieho prostredia) a umožní ich vylúčenie z organizmu. Tiež má na starosti vytváranie žlče so žlčovými kyselinami (nevyhnutné pre trávenie tukov), vytváranie dôležitých bielkovín, ďalej látok zabezpečujúcich správnu krvnú zrážanlivosť, ako aj úlohy pri zabezpečovaní obranyschopnosti organizmu.

wineglass-553467_1920Sedem deci vína denne = cirhóza pečene!

Je pravda, že sme rozdielni, čo sa týka genetickej výbavy, stravovacích návykov, a vôbec v celkovom prístupe k životospráve. Je teda pochopiteľné, že reakcia každého z nás na stres,  lieky a aj alkohol je odlišná. Preto nie každý pravidelný konzument alkoholu má poškodenú pečeň. Existuje ale vypočítané množstvo alkoholu, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí vážne poškodenie pečene u väčšiny osôb. Príjem 80 gramov alkoholu denne, t.j. približne 0,7 litra vína, po dobu 20 rokov vyvolá u mužov väzivovú prestavbu pečene, tzv. cirhózu pečene. U žien je to ešte o dve tretiny menej, teda už niečo cez 2 dcl vína denne.

Steatóza pečene sa pri konzumácii alkoholu vyvinie pomerne rýchlo. Už 8 -10 dňové intenzívne pitie (300 – 600 ml = 86 % alkoholu) vedie k „stukovateniu“ pečene, po zastavení pitia v tomto štádiu je steatóza vratná. Pri pokračujúcej konzumácii alkoholu sa steatóza rozrastá do steatofibrózy. Denné pitie alkoholu je nebezpečnejšie ako striedavá konzumácia alkoholu. U žien sa alkoholová hepatitída a cirhóza vyskytne pri konzumácii alkoholu častejšie ako u mužov. Cirhóza pečene sa skôr vyvinie u podvýživených pacientov v porovnaní s dobre živenými.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.