Jednoduché jesenné recepty: Zdravé a chutné jedlá, ktoré zahrejú

Obrázok s odkazom na Conepovies hra s otázkami pre hlbšie rozhovory www.conepovies.sk

Vyskúšajte tieto jesenné recepty! S príchodom chladnejších dní máme všetci chuť na teplé, výdatné jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú. Jesenné suroviny, ako sú tekvica, jablká, hrušky či orechy, sú ideálnym základom pre zdravé recepty plné chutí a živín. Prinášame vám niekoľko jednoduchých a výživných receptov, ktoré môžete pripraviť z lokálnych a sezónnych surovín.

1. Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 1 stredná tekvica Hokkaido
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • soľ, korenie, muškátový oriešok, štipka škorice

Postup:

  1. Tekvicu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
  2. V hrnci na olivovom oleji osmažte cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte nakrájanú tekvicu a krátko orestujte.
  3. Zalejte zeleninovým vývarom a varte, kým tekvica nezmäkne (asi 15 minút).
  4. Pridajte kokosové mlieko a všetko rozmixujte do hladka. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a štipkou škorice.
  5. Podávajte s čerstvým chlebom alebo krutónmi.

2. Pečené jablká plnené orechmi a medom

Ingrediencie:

  • 4 veľké jablká
  • 100 g vlašských orechov
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžica kokosového oleja

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Jablká umyte a vykrojte jadrovníky, aby ste vytvorili priestor na plnku.
  3. V mixéri rozmixujte orechy spolu s medom, škoricou a kokosovým olejom na hrubú pastu.
  4. Naplňte jablká pripravenou zmesou a vložte ich do pekáča.
  5. Pečte približne 20-25 minút, kým jablká nezmäknú a ich povrch mierne nezhnedne.
  6. Podávajte ešte teplé, môžete pridať aj lyžicu jogurtu alebo vanilkovej zmrzliny.

3. Hruškový koláč s orechami a ovsenými vločkami (bez múky)

Ingrediencie:

  • 3 veľké hrušky
  • 150 g ovsených vločiek
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 50 ml rastlinného oleja (napr. kokosový olej)

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte plech olejom alebo vystelte papierom na pečenie.
  2. Hrušky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  3. V mise zmiešajte ovsené vločky, orechy, prášok do pečiva a škoricu.
  4. V inej mise vyšľahajte vajcia s medom a olejom. Potom vmiešajte suché ingrediencie.
  5. Pripravenú zmes rozotrite na plech a na vrch položte plátky hrušiek.
  6. Pečte asi 25-30 minút, kým koláč nie je zlatistý a hrušky mäkké.

4. Horúci jablkový cider s korením

Ingrediencie:

  • 1 liter jablkovej šťavy (ideálne čerstvo lisovanej)
  • 1 celá škorica
  • 4 klinčeky
  • 1 kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
  • 1 pomaranč (nakrájaný na kolieska)
  • 2 lyžice medu (voliteľné)

Postup:

  1. V hrnci zohrejte jablkovú šťavu spolu s klinčekmi, škoricou a nakrájaným zázvorom.
  2. Pridajte plátky pomaranča a nechajte zmes na miernom ohni variť približne 10 minút.
  3. Podľa chuti môžete pridať med, aby bol nápoj sladší.
  4. Cider podávajte teplý, ozdobený kúskami pomaranča alebo škoricovou tyčinkou.

Tieto jednoduché recepty sú ideálne na jesenné večery, keď si chcete dopriať niečo chutné, výživné a zahrejúce. Použitím sezónnych surovín ako tekvica, jablká, hrušky a orechy dodáte svojmu jedlu špeciálnu jesennú atmosféru a podporíte aj svoje zdravie.

Foto: Canva

Obrázok s odkazom na Conepovies Komunikačná kartová hra
Predchádzajúci článokVyháňač diabla v novom vydaní. Kultový horor dodnes spôsobuje zimomriavky
Ďalší článokDuševné zdravie: Ako sa vyrovnať s jesennou melanchóliou
Každý deň sme iné... Vitaj medzi nami! O všetkom čo ženy zaujíma.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.