Poznáte zásady správneho stravovania? Každý občas zhreší, ale pokiaľ denne porušujete minimálne 5 bodov, rýchlo zbystrite pozornosť! Nesprávny životný štýl vám môže privodiť mnohé zdravotné ťažkosti. A o tých otravných pneumatikách okolo pása ani nehovoríme…
Podľa akých zásad by ste sa mali stravovať? Pozrite si 10 rád, ktoré by vám mohli pomôcť. Ktorú z nich najčastejšie porušujte?
- Každé jedlo dôkladne a pomaly požujte. Takto telo získa viac živín a energie aj z menšieho množstva. Okrem toho sa potraviny ľahšie absorbujú.
- Neprejedajte sa sladkosťami! Na miesto sladenia cukrom radšej využívajte med. Ale pozor, s mierou! Ak dostanete chuť na niečo sladké, radšej siahnite po ovocí, ako po sušienkach, čokoláde či cukríkoch.
- Denná porcia stravy by sa mala skladať zo 60% ovocia a zeleniny v surovom alebo varenom stave. 40% by malo tvoriť mäso, mliečne výrobky, cestoviny a zemiaky.
- Ryby a mäso konzumujte len 2 až 3 krát do týždňa.
- Zo stravy vylúčte údeniny. Obsahujú totiž množstvo konzervačných látok a škodlivé dusičnany.
- Neprejedajte sa! Mali by ste sa riadiť hladom, nie hodinami. Doprajte si pokojne 5 jedál denne, ale bez zbytočných sladkostí. No nezabudnite, že posledné jedlo by ste mali jesť 2 až 3 hodiny pred spaním.
- Vyhýbajte sa horúcim nápojom a jedlám.
- Obmedzte živočíšne tuky, radšej si dajte rastlinné, ktoré neobsahujú cholesterol.
- „Okoreňte“ si život! Na podporu trávenia sa odporúča rasca, paprika, škorica, zázvor, muškátový oriešok, rozmarín alebo bazalka.
- Nedojedajte nič nasilu! Mnohé gazdinky majú vo zvyku zjesť všetko, čo majú naložené na tanieri. Niekedy dokonca dojedajú po ostatných členoch rodiny, len aby jedlo nemuseli vyhadzovať. To je však chyba! Radšej si zvyšky odložte a využite ich na prípravu večere. Nikdy však nejedzte potraviny po dátume spotreby!