Sviečková na smotane – klasika českej kuchyne, ktorá nikdy nesklame! Viete, ako pripraviť skutočne chutnú sviečkovú? Ako získať lahodnú chuť? Vyskúšajte náš recept!
Ingrediencie na 4 porcie pre sviečkovú na smotane / 120 min.
800 g hovädzieho zadného
1 dl rastlinného oleja
100 g živočíšneho masla
100 g zaúdenej slaninky
500 g koreňovej zeleniny
(mrkva, petržlen, zeler)
1 ks menšej cibule
2 PL horčice
2 PL kryštálového cukru
1 dl citrónovej šťavy
2 dl bieleho vína
bobkový list
nové korenie celé
čierne korenie celé
200 ml smotany 33 % soľ
Postup:
Mäso najskôr očistíme, odblaníme a prešpikujeme slaninou. Potrieme horčicou, okoreníme, osolíme a prudko opražíme na oleji. Potom ho vyberieme a odložíme. Na panvici spolu dozlatista opražíme časť masla, na drobné kocky pokrájanú koreňovú zeleninu s cibuľkou, korenie a bobkový list. Pridáme cukor, skaramelizujeme, pridáme horčicu a chvíľku restujeme. Pridáme biele víno a časť citrónovej šťavy. Ingrediencie necháme 2 minúty prejsť varom a následne vložíme opečené mäso.
Pridáme 0,5 l vody, prikryjeme a necháme domäkka dusiť (cca 2 hodinky). Keď je mäso mäkké, vyberieme ho. Zo získaného vývaru vyberieme korenie a bobkový list. Koreňovú zeleninu rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa potreby za stáleho miešania zredukujeme, a potom prilejeme smotanu. Omáčku dosolíme, dokoreníme a na zahustenie omáčky za stáleho šľahania metličkou pridávame vychladené maslo.
Na záver môžeme podľa chuti pridať zvyšnú citrónovú šťavu.
Dôležité:
Citrónovú šťavu dávame do skaramelizovanej zeleniny, a tým predídeme zrazeniu omáčky. Podáva sa s karlovarskou knedľou.
Rada:
Dostatok času venujte karamelizovaniu koreňovej zeleniny – čím dôkladnejšie orestujete zeleninu, tým silnejšiu chuť a výraznejšiu farbu dosiahnete.
A čo vaša sviečková na smotane? Máte svoj overený recept? Pošlite nám ho!