Glazírované hovädzie líčka

Ingrediencie: 4 porcie / 180 min.

1 kg hovädzích líčok
(asi 4 kusy)
2 mrkvy, 1 petržlen
1 stonkový zeler, 2 cibule
5 guľôčok nového korenia
10 guľôčok čierneho korenia
4 ks bobkového listu
4 vetvičky tymianu
0,5 l červeného vína
3 PL paradajkového pretlaku
2 PL slivkového lekváru
1 hlávku cesnaku
soľ, korenie
1,5 kg zemiakov
300 ml smotany 33%
1 muškátový orech
2 vajíčka, 125 g masla
1 vetvičku čerstvého kôpru
1 citrón, 3 PL cukru, 1dl oleja
0,5 l mlieka, 3 PL hladkej múky
2 PL kryštálového cukru
1 l vývaru (môžeme nahradiť teplou vodou)

hovadzie_licko

 

Postup:

Líčka dôkladne očistíme od blán a mastných častí. Do hrnca dáme polovicu oleja, nadrobno nakrájanú a očistenú zeleninu, vrátane na štvrte nakrájanej neolúpanej cibule a celých strúčikov cesnaku (aj so šupkami). Pridáme holé stonky z tymianu a bobkový list. Restujeme cca 5 minút na prudkom ohni. Pridáme blany a mastné časti mäsa a opäť restujeme cca 5 minút. Pridáme pretlak a lekvár. Podlejeme červeným vínom, necháme odpariť a zalejeme vývarom. Líčka grilujeme na oleji cca 2 minúty z každej strany, aby sa zatiahli. Preložíme do hrnca so zeleninou a na miernom ohni pokračujeme vo varení ďalších cca 40 minút.Líčka z hrnca preložíme do nádoby. Uvarenú šťavu cez jemné sitko prepasírujeme do pripravenej nádoby s líčkami. Na miernom ohni líčka glazírujeme – opakovane prelievame šťavou, v ktorej sa varia. Postup opakujeme, kým šťava nezhustne na konzistenciu sirupu.

Gratinované zemiaky: Do misy rozbijeme vajíčka, pridáme smotanu, 2dl mlieka, tymian, nastrúhaný muškátový orech, soľ, korenie. Plátky zemiakov po vrstvách uložíme do misy a zalejeme. Dáme do rúry na 140°C a zapekáme cca 40 minút.

Velouté: Na panvici rozpustíme 50g masla, pridáme múku a cca 2 minúty opražíme. Za stáleho miešania pridáme 2 až 3 dl mlieka. Vytlačíme citrón, osolíme, okoreníme a ocukríme. Za občasného miešania varíme cca 10 minút na miernom ohni. Stonky kôpru vyberieme, pridáme najemno nakrájaný kôpor, dochutíme a vymixujeme ručným mixérom do peny.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.